Biografie

Arco Mandemaker studeerde hoofdvak zang aan het Rotterdams Conservatorium bij Sylvia Schlüter en Maarten Koningsberger en hoofdvak koordirectie bij Barend Schuurman. Na zijn zangstudie specialiseerde hij zich in de barokke uitvoeringspraktijk bij Howard Crook. Op dit moment wordt hij gecoacht door Jard van Nes.

Arco ontwikkelde zich tot een veelzijdig zanger met een repertoire dat alle stijlperioden omvat. Zo trad hij als solist onder meer op in de Weihnachtshistorie van Schütz, de oratoria van Händel, Honegger en Mendelssohn-Bartholdy, het Requiem van Mozart, de Petite Messe Solennelle van Rossini, de Messa di Gloria van Puccini en het Requiem van Verdi. Van Bach staan naast diens cantates, het Weihnachtsoratorium en de Hohe Messe, ook de evangelist en aria’s uit de Johannes- en Matthäus-Passion op zijn repertoire. Ook als liedzanger is Arco actief. Naast Oude Muziek recitals is hij regelmatig te horen in het Klassieke en Romantische liedrepertoire. Met schrijver Nico ter Linden trad hij jarenlang op met het programma ‘De Psalmen muzikaal verbeeld door Constantijn Huygens’.

Als artistiek leider van Stichting Musica Inaudita, het professionele ‘Gombert Consort’ en het semi-professionele ‘Schütz Vocaal Ensemble’ verzorgde hij vele uitvoeringen waarbij ‘ongehoord’ vocaal repertoire bij een breder publiek onder de aandacht werd gebracht.

De laatste jaren geeft Arco ook regelmatig lezingen onder de titel: Een zanger als spreker. Onderwerpen die recent aan bod kwamen: ‘Van Maria tot Madonna’ – De ontwikkeling van Maria in muziek en schilderkunst; ‘Niet bij spierballen alleen’ – Het verhaal van Simson door de bril van Händel en Saint-Saëns; ‘Dag des Oordeels’ – Een verschrikkelijke dag die tot hemelse kunst wist te inspireren; ‘Een lijdensverhaal in noten’ – Over Bachs legendarische Matthäus-Passion; ‘Bachs andere passie’ – Over Bachs baanbrekende Johannes-Passion.

Al tijdens zijn studie gingen zijn werkzaamheden op het uitvoerende vlak samen met een uitgebreide lespraktijk. Als zangpedagoog begeleidt hij leerlingen van jong tot oud in hun zoektocht naar een toereikender zangtechniek. Van amateurs die een betere techniek willen ontwikkelen om goed in een koor te kunnen functioneren, tot zangers die zich voorbereiden op een solistisch optreden, met aandacht voor de persoonlijke uitgangspunten en ambities, wordt met veel plezier en toewijding gewerkt aan een ontspannen en gezond stemgebruik.

Bekijk ook arcomandemaker.nl.